Is werken in de binnenvaart iets voor jou?

Is werken in de binnenvaart iets voor jou?

Varen is voor mensen die geen negen tot vijf mentaliteit hebben en meer willen dan altijd werken vanaf dezelfde plek. De schepen van tegenwoordig zijn hypermodern en zijn uitgerust met dezelfde luxe als thuis. In de binnenvaart hebben tijd en techniek niet stilgestaan. Men werkt in een klein teamverband waarbij je elkaar goed leert kennen en voor schip, lading en elkaar zorgt. Eenmaal aan boord kun je meteen gaan werken aan je toekomst. Toekomst is er wel degelijk in de binnenvaart, de vraag naar mensen is groot, groter dan ooit. Eenmaal je plek veroverd en je zit tot aan je pensioen gebeiteld.

Zorgen over werkeloosheid zijn er niet in de binnenvaart. Dit In tegenstelling tot andere beroepen aan de wal waar er nog steeds mensen uitvliegen omdat in een ander werelddeel gevestigde afdeling het goedkoper doet of waar automatisering arbeidsplaatsen verdringt.

Het aanbod in werkschema's is er in overvloed. Wil je maar een week weg? Prima, week op week af is dan een goede keuze.. Je zit dan een week aan boord en je bent een week vrij. Wil je liever twee weken werken om daarna twee weken vrij zijn dan kan dat ook. Natuurlijk zijn er ook bedrijven waar je gewoon van maandag tot vrijdag kunt werken als je toch wilt varen en s'avonds of in de weekenden liever thuis wilt zijn. Zo zie je maar, voor elk wat wils.

De verdiensten liggen in de regel hoger dan aan de wal, dit omdat je veelal met toeslagen te maken hebt die bovenop het loon komen. Soms wordt er ook een vast loon overeen gekomen, inclusief toeslagen. Afhankelijk van papieren en ervaring die je hebt, kun je een goede boterham verdienen in de binnenvaart.

De werkzaamheden aan boord van een schip bestaan onder andere uit varen, onderhouden van motoren, scheepsadministratie, indelen of plannen van ladingen, waarborgen veiligheid en natuurlijk  onderhoud van je schip.