Functies op een binnenvaartschip

Welke functies treft je aan op een binnenvaartschip?

 

Deksman

Zonder opleiding begin je als deksman. Na drie jaar vaartijd wordt je officieel matroos. Je moet minimaal 16 jaar oud zijn om als deksman te beginnen.

 

Lichtmatroos

Het verschil tussen de deksman en lichtmatroos is dat je als lichtmatroos een beroepsopleiding volgt. Je mag ook een jaar eerder beginnen.

 

Matroos

De matroos heeft zal de schipper en de stuurman ondersteunen bij vrijwel alle werkzaamheden, zo leer je het vak ook het beste. Het zal bestaan uit scheepsonderhoud, vast en losmaken schip, laden en lossen. De stuurman en de schipper zullen je ook steeds meer bijbrengen waaronder ook het varen zelf als je de ambitie hebt om schipper te worden. Je kunt matroos worden met of zonder afgeronde beroepsopleiding. Zonder opleiding hebt gevolgd moet je minimaal 19 jaar zijn en je een vaartijd van minimaal drie jaar als lid van de dekbemanning hebben.

 

Volmatroos

Dit wordt je met meer vaartijd en ervaring of een erkende vakopleiding af te ronden.

 

Stuurman

Je assisteert de schipper, geeft leiding aan de matrozen en helpt ze waar nodig. Je bent belast met laden en lossen, vaart onder de verantwoording van de schipper, leert de scheepsadministratie en bent verantwoordelijk voor de machinekamers.

 

Schipper/Kapitein

Als schipper geef je leiding aan de bemanning en ben je verantwoordelijk voor het bemanning en schip. Je bent eindverantwoordelijk voor alles waar het schip mee te maken heeft; navigatie, documentatie, lading, regelgeving etc. Het schip is je bedrijf en jij doet de bedrijfsvoering.